GoNorth 2024 - Dag 19, 16. september

Etter flere dager med seismiske undersøkelser er vi igjen i gang med sedimentprøvetaking. I dag ble det samlet inn både korte og lange prøver ved hjelp av multicorer og gravity corer. Geologer ved UiT vil bruke disse prøvene for å forstå de geologiske prosessene som har formet området slik det er i dag. Andre forskere fra NORCE og UiT vil også benytte prøvene i et prosjekt som skal danne et bilde av to tidligere perioder da Polhavet var isfritt. Hensikten er å forbedre klimasystemmodeller og validere scenarier for fremtidige endringer.

UiB sin multicorer har vært på havbunnen mange ganger denne turen.

Stig Monsen (UiB) gjør gravity-coreren klar for neste prøvetaking. Gaffa-teipen brukes for å hindre at sedimenter samler seg rundt skruene som fester kjernefangeren.

Oppdrag snart vellykket for Dag Inge Blindheim (NORCE): dagens fjerde gravitykjerneprøve er i gang.

Jasmin Schönenberger (NGU) tar en delprøve fra bunnen av gravity-kjernen.

Cecilie Thaarup (UNIS) kutter av et tomt rørstykke på enden av gravity-kjernen. 

DNA-prøvetakings mange ansikter

DNA-prøvetaking kan variere mye avhengig av konteksten og hvilken type DNA forskerne ser etter. Når Hannah Rose Babel (UiB) tar delprøver fra en sedimentkjerne, sørger hun for å unngå påvirkning fra omgivelsene. Hun bruker hansker og sterile verktøy for å sikre at prøvene forblir så urørte som mulig.

Hannah Rose Babel (UiB) bruker hansker når hun tar delprøver fra sedimentkjerner.

Katja Häkli og Amandine Tisserand fra NORCE tar enda flere forholdsregler når de tar delprøver for DNA-analyse. Laboratoriet deres blir nøye rengjort og desinfisert før de starter, og kun nødvendig personell har tilgang. I tillegg til hansker bruker de heldekkende drakter, masker og beskyttelsesbriller.

Når Katja Häkli og Amandine Tisserand (begge fra NORCE) tar delprøver for DNA-analyse er forhåndsreglene mye mer omfattende. De har på seg heldekkende drakter, masker, hansker og beskyttelsesbriller for å unngå forurensning av prøvene med moderne DNA.

Så hvorfor er det så stor forskjell på prosedyrene, når begge prøvene skal analyseres for DNA? Det handler om hvilken type DNA de leter etter. Hannah Rose Babel studerer mikrober som lever i havbunnen. Disse mikrobene utgjør omtrent 1 % av jordens totale biomasse (til sammenligning utgjør mennesker bare 0,01 %). Selv om Hannah prøver å minimere risikoen, er ikke den ekstra innsatsen for å eliminere all kontaminering nødvendig, fordi mikrobene som lever på mennesker og mikrobene som lever i havbunnen har DNA som er veldig forskjellig. Senere analyse vil da hjelpe å avdekke hva som ikke hører hjemme i prøvene.

Når Katja og Amandine jobber, er situasjonen helt annerledes. De leter etter gammelt DNA som er fragmentert og som det finnes veldig lite av i prøvene. I deres tilfelle er det avgjørende å unngå uønsket påvirkning av prøvene, fordi moderne DNA lett kan drukne de svake signalene fra det eldgamle DNA-et. Derfor er de ekstra forsiktige med renslighet og beskyttelse. De ser kanskje ut som de er klare for en romferd, men det er denne grundigheten som sikrer kvaliteten på arbeidet deres.

Forhåndsreglene starter til og med før kjernen finner veien til Katja og Amandines desinfisert lab. Her desinfiserer Hannah Rose Babel utsiden av røret før den bæres inn til laboratoriet. Katja og Amandine venter i laboratoriet, med draktene sine på.

Previous
Previous

GoNorth 2024 - Dag 20, 17. september

Next
Next

GoNorth 2024 - Dag 18, 15. september