GoNorth 2023 - Dag 11, 16. juli
FF Kronprins Haakon er nå på vei mot vestsiden av Framstredet, der isforholdene er gunstigste for at skipet skal kunne komme seg nordover. I løpet av de siste timene ble det tatt vannprøver for første gang dette toktet.
ROV-dykk
ROV-en gjennomførte et test-dykk i går kveld for å balansere den etter at det ble installert mye nytt utstyr. Et eksempel på slikt utstyr er en kurv for å transportere steinprøver. ROV-en har allerede en skuff til dette helt nederst, men siden dette er et geologi-tungt tokt, vil det bli tatt mange steinprøver. Det å kunne ta flere på samme tur kan spare mye tid, da ROV-en kan fort bruke 2 timer ned til bunnen og 2 timer opp igjen ved 4000 meters vanndyp.
Et annet utstyr som ble montert, men som vi ikke får til å vise så enkelt for at det er under ROV-en: en beskyttelsesplate til multistråle-sensoren. Multistråle-sensoren kan lage et detaljert kart av det som befinner seg under den (når det er snakk om kart over sjøbunnen sier man bathymetrisk kart – altså kart over vanndybden). Før kunne ikke ROV-en “lande” på sjøbunnen under et dykk der multistråleren bruktes, for at man risikerte å ødelegge den. Men nå er ROV-en utstyrt med en plate som beskytter multistråleren ved landing på sjøbunnen. Den kan åpnes og lukkes ved behov.
Totalt ble det gjennomført 3 korte test-dykker for å balansere ROV-en. ROV-en har et flyteelement som kan løses ut i nødstilfeller. Det er viktig at ROV-en er nøyaktig balansert både med og uten flyteelement, slik at pilotene klarer å hente den inn igjen skulle det skje en alvorlig teknisk feil. I tillegg testet teamet at et jordingsfeil hadde blitt løst. Å sikre at strømkoblinger i saltvann er helt tette er ikke rett frem, men det er en del av den daglige jobben for ROV-teamet.