GoNorth 2023 - Dag 9, 14. juli

Mens denne rapporten skrives, seiler FF Kronprins Haakon nordover igjen. Stålrøret som ble ødelagt i isen, en del av HIPAP-instrumentet, er fjernet og erstattet med et nytt. Dykkerne fra Fagdykk har gjort en formidabel jobb med å demontere røret fra under skroget. Kongsberg Support har på rekordtid sendt et nytt HIPAP-rør til Tromsø, som var fremme omtrent samtidig som oss. Maritim Sveiseservice har stått på i to dager med kran for å muliggjøre operasjonen.

Alt i alt har dette vært en imponerende operasjon som har gjort det mulig for oss å gjenoppta toktet med en mindre forsinkelse enn vi en stund fryktet. Toktleder Rolf Birger Pedersen, professor ved Univ. i Bergen, takker alle involvert, inkludert kapteinen og mannskapet, for fremragende arbeid.

Andre dagen med reparasjoner har gått etter planen. Sent i går kveld klarte et team med fire dykkere å kappe av det bøyde stålrøret som utgjør en del av HIPAP-instrumentet. Etter det ble den delen av røret som fortsatt var i skipet tatt ut, fra oversiden.

Stålrøret kommer med et slags heissystem som gjør det mulig å senke det ned og trekke det opp igjen. Dette er nå også tatt ut av skipet.

Det er tydelig hvor røret ble bøyd når man ser på den delen som var i skipet. Den delen som hang under skroget og ble kuttet av dykkere er i bakgrunnen, til høyre.

Inni røret var det en del ledninger som måtte sages før røret kunne løftes ut fra under skroget. Dette viste seg å være tidskrevende arbeid for dykkerne.

Tidlig på ettermiddagen var mannskapet i gang med å sette inn det nye røret, med nytt heissystem.

Oppdrag utført! På slutten av dagen var daviten tilbake på plass (se gårsdagens rapport for detaljer om hvorfor den ble fjernet). Toktet er tilbake på sporet og skipet drar nordover i kveld.

Vi kan nå vise et bilde fra gårsdagens dykkeoperasjon. Dette bildet er fra kameraet som er festet på dykkerens hjelm. Øverst ser man skroget. Den lyse stripen er lyset som reflekterer på det bøyde stålrøret. Øverst ser man kuttet dykkerne gjorde.

Resultater fra Molloydjupet

To stykker som ikke kastet bort et øyeblikk i Tromsø er Sabina Palinkas og Eszter Sendula (begge fra UiT). Deres lab er på UiT, og de to har brukt tiden i Tromsø til å kjøre analyser på prøvene fra det første dykket i Molloydjupet.

Sabina Palinkas (UiT) viser en kvartsåre i en sedimentær bergart som ble fisket opp fra Molloydjupet. I disse kvartsårene finnes det noen ganger vanninklusjoner som kan gi informasjon om steinens opprinnelse.

Analysene gjort av Sabina og Eszter (UiT) viser at disse kvartsårene er rike i vanninklusjoner. Begge var begeistret for disse resultatene. Vi kommer til å fortelle mer om analysene i en fremtidig rapport.

Previous
Previous

GoNorth 2023 - Dag 10, 15. juli

Next
Next

GoNorth 2023 - Dag 8, 13. juli