GoNorth 2023 - Dag 4, 9. juli
I går fortalte vi om et første dykk i nærheten av Molloydjupet. I dag har vi resultater fra dette dykket, og vi kan også fortelle om et annet dykk som ble gjennomført i løpet av natta.
Fokuset på det første dykket var et område på østsiden av en ryggformasjon i nærheten av Molloydjupet. Vi vet fra lignende undersøkelser foretatt i området i fjor sommer at en god del av denne ryggformasjonen består av eksponert mantel – den delen av jorda som er vanligvis gjemt under skorpen. Men hypotesen til geologene var at akkurat denne delen ikke besto av eksponert mantel.
Det vil kreve nærmere analyse å finne ut hvilken type stein dette er, men det forskerne allerede har funnet ut er at steinene ikke er fra eksponert mantel. Dermed er hypotesen deres bekreftet: den østligste delen av ryggformasjonen består ikke av eksponert mantel.
Maskinlæring og isforhold
Om du fulgte med på fjorårets GoNorth-tokt husker du kanskje Nabil Panchi (NTNU) som var på skipet for å ta bilder av sjøis – tusenvis av dem. Han er også med på dette toktet. Tanken er å lære opp maskiner til å analysere bilder av sjøis. Skipene som reiser i nordområdene er utstyrt med kameraer, og et system som kunne hjelpe dem å analysere isen raskt hadde vært nyttig. I tillegg kunne slike analyser samles for å danne et bedre bilde av isforholdene generelt.
Et problem Nabil oppdaget er at bildene man får fra skip ofte har forstyrrende elementer: vanndråper på linsa. Det er mulig å bruke maskinlæring til å fjerne disse dråpene, men da trenger man et datasett med bilder av samme sjøis: noen med vanndråper og noen uten.
Det er et slikt datasett han holder på å skape nå. Han bygde en boks som inneholder to GoPro kameraer bak et vindu. Ved å spraye vinduet som er foran det nederste kameraet kan man ta to bilder av sjøis samtidig: én med dråper og én uten.