GoNorth 2023 - Dag 14, 19. juli

FF Kronprins Haakon har beveget seg sakte fremover de siste 24 timene, da den befinner seg i et område med eldre is. Målet er Gakkelryggen, og det første stoppet vil være et sted i nærheten av Aurora hydrotermisk felt. Dette er et område som har blitt utforsket av det tyske forskningsskipet Polarstern tidligere denne måneden.

FF Kronprins Haakon beveger seg nå gjennom tung, eldre is. Dette er en treg prosess. Vi forventer å komme frem til Aurora-området sent i morgen ettermiddag, 20. juli. Foto: Christian Katlein (AWI)

Hvor er vi nå?

I skrivende stund (19. juli kl 1930) befinner skipet seg på 82° 26′ 46” N, 7° 23′ 16” V. Kartet under viser mer nøyaktig hvor vi er og hvor vi skal.

Dette kartet viser hvor skipet har vært så langt. Til venstre ser vi Grønland, og til høyre ser vi Svalbard. Toktet begynte i Longyearbyen, og beveget seg mot Molloydypet. Etter at et posisjoneringsinstrument ble ødelagt endret skipet kursen mot Tromsø, som forklarer hvorfor ruta forsvinner ut av kartet sørover. Den kommer tilbake på kartet på vestsiden av Framstredet. Kartet viser hvor vi møtte eldre is i går 18. juli rundt kl 17. Den viser også neste mål: Aurora hydrotermisk felt, hvor vi planlegger et dykk med ROV-en. Kartet viser også hvor det tyske forskningsskipet Polarstern befinner seg. Polarstern er også på vei mot Aurora for å møte oss. Illustrasjon: Kartoppsett av Yannick Kern (NPI) – Bilde reprodusert fra GEBCO_2021-rutenettet, GEBCO Compilation Group (2021) GEBCO 2021 Grid (doi:10.5285/c6612cbe-50b3-0cff-e053-6c86abc09f8f)

Isen i området er tykk. Foto: Daniel Albert GoNorth/SINTEF

I går seilte skipet så nært Grønland at det var mulig å se kysten på horisonten. Foto: Daniel Albert GoNorth/SINTEF

Isbjørn nummer 2!

De som var våkne i natt mellom kl 1 og kl 2 fikk litt av et show da en isbjørn kom veldig nærme skipet. Eszter Sendula (UiT) tok helt utrolige bilder av den som vi deler med dere nå.

Bjørnen virket nysgjerrig på skipet og kom nærme. Foto: Eszter Sendula (UiT)

Etter en stund gikk den vekk. Men de som var så heldige å være våkne fikk observere den i flere minutter. Foto: Eszter Sendula (UiT).

Ismåker

Ismåken er mange fugletitteres hellige gral. En del av dem bruker små formuer til å reise til Polhavet for å observere den. Den finnes langt opp i nord: Nord Grønland, Nord Svalbard, Nord Russland, og de nordligste delene av Canadas nordligste øyer, som Ellesmere og Devon. For mange av disse fugletitterne er det å se en ismåke enda mer spennende er å se en isbjørn.

Måken er enkel å identifisere: den er helt hvit, med et gult nebb som er rød på tuppen. Dessverre er ismåken truet. Den trives best i områder med mye sjøis, og følger ofte isbjørn for å hakke på restene de etterlater seg etter en jakt. Vi har observert ismåken i nærheten av skipet ved flere anledninger siden i går.

Ismåken er helt hvit, med et gult nebb som er rød på tuppen. Foto: Daniel Albert GoNorth/SINTEF

Ismåkens flukt er grasiøs, rask og lett. Foto: Daniel Albert GoNorth/SINTEF

Previous
Previous

GoNorth 2023 - Dag 15, 20. juli

Next
Next

GoNorth 2023 - Dag 13, 18. juli