
Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning (NVP) og Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) inviterer til kveldsseminaret “Fremtidens Longyearbyen – et utstillingsvindu for bærekraft?”, onsdag 1. desember 2021 kl. 17:30.
Arrangementet finner sted i Møysalen på UNIS og er åpent for alle.
Vi serverer fingermat og drikke etter seminaret.
Longyearbyen lokalstyre (LL) har vedtatt å legge ned kullkraftverket i 2023. Og Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) har vedtatt å legge ned Gruve 7. Med utfasingen av kulldrift står Longyearbyen foran et nytt tidskifte med store muligheter.
I Hurdalsplattformen satte regjeringen følgende mål for Svalbard: «Starte omstillingen til et fornybart energisystem på Svalbard på en måte som er i tråd med stedets behov, muligheter og miljømål» og «Videreutvikle Svalbard-politikken på en måte som sikrer norske interesser og norsk bosetting, og ivaretar en bærekraftig utvikling i Arktis».
Sikre, miljøvennlige energiløsninger for kaldt klima, er mulig, men krevende, og har nettopp derfor et stort innovasjonspotensial. Nye energiløsninger som blir å virke på Svalbard, vil også virke alle andre steder. Det vil være et globalt marked for arktiske energiløsninger.
Ambisjonen om et bærekraftig familiesamfunn på 780 nord, muliggjør at Longyearbyensamfunnet vil bli et internasjonalt utstillingsvindu for bærekraft. KSAT på Platåberget, er verdens største nedlesning for satellittdata, på grunn av den høyarktiske beliggenheten. Anlegget som har ytterligere vekstpotensial, benyttes til å overvåke jordas ressurser og klimatilstand, og sikrer kommunikasjon til steder på kloden som gir store utviklingsmuligheter for global bærekraft.
Turistnæringen har stort vekstpotensial i Arktis, men på grunn av transporten trolig får størst utfordring med bærekraftbegrepet, men nettopp derfor også spesielt store utviklingsmuligheter.
Vi ønsker alle velkommen til dette kveldseminaret hvor vi ser på næringsmuligheter frem mot 2033, men også peker på de største barrierene på veien fra visjon til virkelig.
Perspektiver for bærekraftig utvikling på Svalbard som berøres: Energi, turisme, teknologi, menneskene (lokalsamfunn, familie, sysselsetting og verdigrunnlag) og regelverk.
PROGRAM
17:30 – Introduksjon og ramme: Dimensjoner for bærekraftig utvikling, trender og barrierer
Ved Grete K. Hovelsrud, President Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning
17:40 – Perspektiver på bærekraftig utvikling på Svalbard
Hvordan bidra til at kunnskap skaper trygge og gode arbeidsplasser for et norsk familiesamfunn på Svalbard. Hvordan skal Svalbard bli et utstillingsvindu for bærekraft.
Innledere:
Arild Olsen, lokalstyreleder Longyearbyen lokalstyre
Trine Krystad, nestleder Visit Svalbard AS
Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør Store Norske Spitsbergen Kulkompani
Maja-Stina Ekstedt, direktør Svalsat
18:30 – Paneldiskusjon etterfulgt av spørsmål fra salen
Arne O. Holm, journalist og redaktør i High North News, leder paneldiskusjonen
Paneldeltagere:
Jøran Moen, administrerende direktør UNIS
Lennart Kvernmo, næringssjef Longyearbyen lokalstyre
Eirik S. Sivertsen, politiker og prosjektleder NTNU
Brita Knutsen Dahl, styreleder Basecamp Explorer Spitsbergen AS
Ingvild Sæbu Vatn, LPO Svalbard
Pia Bronken Eidesen, videregående elev
19:20 – Oppsummering/avsluttende refleksjoner
Ved Arne O. Holm, journalist og redaktør i High North News
19:30 – Mingling med servering
Spørsmål?
Kontakt post@polar-academy.com